«Det finnes mennesker som ser ut som de har empati. De snakker om godhet. Men det de gjør, er å sende unge menn i døden. Hver dag. Uten slutt.»
Ordene kommer fra Elon Musk – og han holder ikke tilbake. I et sterkt intervju under Lega-kongressen i Italia, tar han et oppgjør med det han kaller falsk empati. Og han spør: Hvorfor kaller vi det godhet, når resultatet er blod og ruiner?
Moral og hykleri
Musk går rett i strupen på det han ser som hykleri: mennesker som hevder de kjemper for det gode – men som nekter å søke fred. «De har ikke ekte empati. De gir inntrykk av å ha empati. De er hyklere og løgnere.»
Han viser til krigen i Ukraina, og hvordan unge menn blir sendt inn i kjøttkverna. Ikke fordi det finnes en plan. Ikke fordi freden er nær. Men fordi det ser bra ut å være “mot Putin”.
«Hvis du ikke har en plan for seier, hvorfor fortsetter du da å sende folk til fronten?», spør han. Det er ikke bare et spørsmål til politikere. Det er et spørsmål til oss alle.
Empati som våpen
Musk peker på hvordan empati kan bli misbrukt. Hvordan følelser kan brukes til å få folk til å godta ødeleggelse, sensur og vold – i godhetens navn. Og han trekker paralleller til historiske eksempler på diktatur: sensur, propaganda, og sterke byråkratiske strukturer som kvester kritisk tenkning.
«Maktkonsentrerte myndigheter og tale-sensur hører alltid sammen,» sier han. Og legger til: «De som prøver å kneble ytringsfriheten, er aldri de snille. De er alltid de farlige.»
Tilhørighet og sannhet
Et relevant spørsmål i denne sammenheng er også: Hvorfor nekter vi å høre på sunn fornuft bare fordi det kommer fra noen vi politisk er uenige med?
Elon Musk talte på en scene mange ville avvist – fordi den tilhører «feil» politisk side. Men burde ikke innholdet i ordene veie tyngre enn hvem som sier dem?
Når vi stenger ørene fordi vi ikke liker kilden, risikerer vi å gå glipp av det viktigste: virkeligheten. Det er ikke intelligens. Det er ikke lojalitet. Det er dumskap.
Musk selv sa det slik: «Vi burde være et sivilisert samfunn der de beste argumentene vinner.»
Han peker på noe dypt menneskelig - og farlig: Når vi lar tilhørighet bety mer enn sannhet, når vi måler budskapet ut fra avsenderens partifarge, og ikke ut fra innhold, da har vi mistet det som holder et fritt samfunn sammen.
Overlever Europa?
Musk går også langt i å advare om en potensiell kollaps i Europa – ikke bare økonomisk, men sivilisatorisk. Han peker på kombinasjonen av masseinnvandring uten styring, økende vold, og at media i stor grad tier om utviklingen.
«Et land er ikke sin geografi. Et land er folket,» sier han, og hevder at dersom man endrer folkets sammensetning for raskt og uten integrasjon, forsvinner selve essensen av landet.
Det er et kontroversielt standpunkt. Men er det også et varsko?
Redselen
Enten du liker Musk eller ikke – han setter ord på noe mange føler, men ikke tør si høyt. At det er noe off med dagens offentlige samtale. At det er blitt farlig å stille spørsmål. At det finnes en form for “godhet” som lukker munner og sluker sjeler.
Musk tar ikke til orde for hat. Han tar til orde for ærlighet. For å skille mellom ekte og falsk omsorg. Og for at vi må våge å si: Dette gir ikke mening lenger.
Et spørsmål vi alle bør stille oss: Hva skjer med oss som samfunn, hvis vi lar følelsene våre bli styrt av dem som tjener mest på krig og splittelse?
Her er hele intervjuet med Elon Musk:
Hva tenker du?
Setter du pris på det jeg skriver? Støtt gjerne arbeidet med en valgfri gave på Vipps 856198 – hver eneste støtte gir inspirasjon og mulighet til å fortsette å skrive og dele flere perspektiver. Tusen takk!
Du kan også lese mer av hva jeg har å tilby samt finne kontaktinfo på www.SusanneHeart.no
Til info: Jeg har hatt hjelp av AI til forbedring av språket.
Empatiske mennesker sender ikke folk i døden. De arbeider intenst for å fjerne de farlige ingrediensene - de som gjør krig mulig!
English would be Fantastic.